ОСНОВНИ И ЧАСТИЧНИ РЕМОНТИ НА ЖИЛИЩА.ГАРАНЦИЯ.КАЧЕСТВО.

ЦЕНИ ЗА РЕМОНТ НА БАНЯ ЗА 2024 Г.

МАЙСТОР ЗА РЕМОНТ НА БАНЯ В СОФИЯ

Този месец завърших основен ремонт на баня в кв. Модерно предградие. Този ремонт включваше:
1. Къртене, изнасяне, извозване на 50 чувала отпадъци по 35 кг.
2. Прекарване на ВиК по стени, под и бойлер тръби през тавана, за да се изкарат в коридора, където бойлера се изнесе от банята.
3. Изправяне на стените на банята след къртенето с картон.
4. Замазка на подове с един централен сифон.
5. Плочки по стени три цвята. Плочките бяха с размери - 33 см. на 83 см.
6. Лепене плочки по под.
7. Фугиране на банята.
8. Оформане с картон около стара метална каса на баня.
9. Окачен таван с луни.
10. Окабеляване за луни, бойлер, вентилатор.
11. Монтажи на мивка, тоалетна, смесител, душ, аксесоари.
12. Кутия малка от картон с лайсни за скриване на гофре тръба зад тоалетна.

Цената за ремонта по тази баня : труд + всички материали за ремонта / замазки, лепила, картон, профили, вик, електро, фуга, силикони и т.н, тяхната доставка с камион и пренасяне до обекта - около 900 кг. / 
излезе 6850 лв.

Плочките по стените,  плочките по пода, мивката, душа, тоалетната, смесители се доставиха от Клиента и тяхната стойност беше около 3500 лв.
Април месец за почнах осовен ремонт на апартамент в кв. Люлин 8. 
Пълно описание по ремонта и снимки ще кача скоро.

РЕМОНТ НА БАНЯ - ОПИСАНИЕ

Ремонт на банята - това начинание е наистина голямо предизвикателство, но ако отдавна го планирате, може да се извърши целогодишно, през всеки един сезон. А с добра организация и ясен план, ремонтът на банята може да се случи бързо, качествено и на адекватна цена.

Главното нещо, което трябва да решите е какъв стил баня искате и да стартирате с изработката  на 3D  проект / правят го в магазините за плочки и санитария/. Той ще ви  помогне да видите крайния резултат, да се убедите, че това е банята, която сте си представяли, както и да пресметнете разходите за материали и да ги съгласувате с портфейла си. Ето и основните стъпки, които включва цялостният ремонт на една баня.

1.   3D проектиране. Ако банята ви е малка, но в съседство разполагате с килер или вграден гардероб, бихте могли да помислите дали да не го присъедините, за да увеличите пространството в банята. Най-важното на етап проектиране е да разположите по най-удобен начин отделните елементи.
2.   Много практично ще е ако обособите душ зона с параван или стъклена преграда – по този начин ще отделите останалата част от банята, ще я предпазите от влага, а и винаги ще може да я ползвате докато половинката ви е окупирала душа.
3.   Разчистване. Разбира се трябва да изкъртите всичко до тухла и плоча. Съседите ви няма да са доволни, така че гледайте да го направите бързо и безболезнено. 
4.  Смяна на тръби. Старите тръби обикновено са доста ръждясали и лесно се пукат. Затова е добре да ги подмените с нови и да си спестите бъдещи ремонти. Не бихте искали да къртите новите си плочки няколко месеца след като сте се сдобили с тях, нали? 
5.  Сухо строителство. Тази част от ремонта прикрива тръбите, структурите за вграждане и всички останали неща, които биха загрозили визията на новата ви баня. Задължително е използването на влагоустойчив гипсокартон, стъклофибърна мрежа и водоотблъскваща фугираща смес.
6.  Хидроизолиране. Във всички ъгли на банята трябва да се положи хидроизолационна лента, която отблъсква водата, след което върху стените се нанася хидроизолационен разтвор.
7.  Лепене на плочки. Тук много важен е изборът на лепило. Трябва да го съобразите с вида на плочката: гранитогрес, теракот или фаянс, както и с нейния размер – големите размери изискват по-специални лепила. Не подценявайте фугирането – освен естетическата си функция, добрите фугиращи смеси ще защитят плочките от проникване на влага под тях. При покупката на фугираща смес обърнете внимание на нейната еластичност, издръжливост и устойчивост на бактерии и замърсяване. Ние препоръчваме да използвате качествените фугиращи смеси на Ceresit.
8.  Вентилация. Въпреки, че няма пряко отношение към дизайна на банята, добрата вентилация е от съществено значение за вашия комфорт, както и за добрата поддръжка на помещението. Добре работещата вентилационна система ще ви спести проблемите с влагата и мухъла. Тук основното правило е, че колкото по-голям е отворът за вентилацията, толкова по-голям ще е дебитът на вентилатора и съответно ще изсушава по-бързо банята.
9.  Монтаж на санитарен фаянс и смесители. Изборът на санитария трябва да е съобразен с размера на помещението, особено  при малките бани където е наложително използването на компактно оборудване.
Днес все повече хора избират вграден моноблок и душ. Основните им предимства са изчистеният дизайн и лесното почистване. Всичко което не ви трябва остава скрито зад стените от гипсокартон, а почистването става точно с едно движение, без досадните скрити и труднодостъпни местенца.За хората с големи бани можем да предложим разни глезотийки, като хидромасажни вани или душ кабини, сауни, парни бани и т.н.
10.  Поставяне на бойлер. Дори да сте от късметлиите с постоянна топла вода е добре да разполагате с бойлер в случай на авария или профилактика. Ако не сте сигурни какъв тип да изберете подсказваме, че вертикалните бойлери със серпентина са доста по-ефективни от другите.    
Обобщено и накратко:
За стандартна панелна баня - стени 19 кв.м и под 3 кв.м

1. Къртене на баня - от 800 до 1200 лв.
2. ВиК по баня - от 600 до 1500 лв.
3. Мазилка или ГК по стени след къртене - около 900-1200 лв.
4. Плочки по стени - от 900 до 2200 лв.
5. Под - замазка за наклони и лепене на плочки и монтаж сифони - от 700 до 950 лв.
6. Окачен таван  зелен картон с луни- от 450 до 600 лв.
7. Монтаж на санитария и аксесоари - от 450 ...нагоре , зависи от нещата...душ кабина, вана и т.н.
8. Електро - от 300 до 400 лв.


По нашироко описани нещата:

„ Искаме да си ремонтираме банята. Събрали сме 5500 лв, но не знаем дали ще ни стигнат. Трябва да се сменят плочките, тоалетната чиния и мивката. Батерията на душа също е за смяна. Вратата на банята засега остава. Един майстор каза, че за 4200 лева ще направи всичко това…"

Това е често срещана ситуация и чуваме подобна вариация на горния цитат почти ежедневно. Ако отделите 5 минути от времето си и прочетете долния текст, ще си спестите много време и пари. По наша преценка това варира около 90% от времето и 40% от разходите. Сентенцията "Евтиното излиза по-скъпо" е особено вярна в нашия бранш. 

Вариант 1: Минимум на минимума:

Стандартната баня – с размери 2,30м х 1,80м – съдържа около 20 кв.м фаянс и теракота при височина на плочките до вратата, и 24 кв.м плочки при височина до тавана. Тази квадратура е чиста, като в нея не е предвидена загубата при рязане, оформяне на отвори, т.нар. фира. Хубаво е за всеки цвят и вид плочки да се предвиди по-голямо количество. Колко е то, зависи от качеството на плочите, квалификацията на изпълнителя, колко чупки има по стените и др. Всеки отделен случай е различен. Но ориентировъчно чистото количество може да се увеличи с 10%. И така колко плочки – 20 кв.м х 1,1 = 22кв.м
22м2 х 20/30 лв/м2 – 440лв./660 лв.

Това са цени от средно качество български плочки. Тази цена може да се повиши заради – декоративни лайстни от PVC примерно 2 бр. х 7 лв = 14 лв,или метални лайсни по 14 лв, декоративна капачка за подов сифон – 15 лв, цветна фуга за плочки – 12 лв, ревизионен PVC капак за водомери 25/35 см – 25 лв, лепило за плочки – 8 торби от 25кг х 15 лв – 120 лв. Тоалетна чиния тип-Моноблок на Fayans –230 лв/бр, мивка Fayans – 160 лв, Батерия за мивка и душбатерия на Vidima- 2 х 190 лв = 360 лв. Монтажен комплект за мивка – 65 лв, сифон за мивка – гъвкав – 27 лв. Монтажен комплект за моноблок 70лв. Гъвкавата връзка за моноблок е – 28 лв. Секретно кранче – 22 лв. Транспорт на горните материали поне 50 лв. Труд, стоварване и качване на материали и оборудване – 100 лв. И така минималната сума за материали, оборудване и транспорт е над 2000 лв. Монтаж на плочки от добър майстор фаянсяджия – 20м2 х 25/35/45/60 лв/м2 = 500/700/900/1200 лв. - според размера на плочките/.Монтаж санитарно оборудване – 300/500 лв. Общо труд – около 2500 лв.  Или близо 3 500 лв.-4000 лв.


Втора част: Незадължителни, но може би неизбежни неща:

Има и много незадължителните, но може би препоръчителни допълнителни неща:

1. Сваляне на стари плочки и изнасяне и извозване на отпадъци .800-1000 лв.

2. Направа на мазилката по стените и замазка по пода преди лепенето на плочките- 700-800 лв. Ако за точка 1 и 2 наемете работници – към сметката добавете още 1500-2000 лв. за труд и материали.

3. Водопроводът и каналът остават на старите си места без да се преработват – ако се преработват ще трябва да се предвидят още 400 лв минимум.

4. Таванът не се ремонтира – ако се ремонтира – за гипскартон още 350 - 450 лв.

5. Не е включена нова лира за баня – ако се слага, може да се добавят още минимум 180 лв. за доставка и монтаж.

6. Ел.инсталацията не се променя.

7. Вратата за банята не се сменя.

8. Не е предвидена вана.

9. Не е предвидена душкабина.

10. Гаранцията за изпълнение е до момента на разплащането с майсторите.
За да се включете в бюджета от 4500-5000 лв. преценете от втората част на примера кое ще си свършите сами и кое ще възложите на работниците.


  1. Фаянс 60-90 лв/кв - труд и материал- според размера на плочите
  2. Теракот 60/100 лв/кв - труд и материал - според размера
  3. Подмяна на ВиК с полипропилен 35лв/точ + 30лв/л-м
  4. Направа на нов водопровод - 45 лв/точ + 35лв/л-м
  5. Направа на канал ф50 мм - 150 лв точка
  6. Направа на канал ф110 мм - 170 лв точка
  7. Монтаж на водомер - 75 лв бр.
  8. Монтаж на спирателен кран 1/2”-60 лв бр.
  9. Монтаж на спирателен кран 3/4” -60 лв бр.
  10. Тоалетна чиния обикновена -120 лв бр.
  11. Тоалетна чиния окачена- 220 лв бр.
  12. Мивка - 60 лв бр.
  13. Биде - 100 лв бр.
  14. Бойлер -175 лв бр.
  15. Пералня - 65 лв бр.
  16. Вентилатор за баня - 30 лв бр.
  17. Вана готова от 280 лв до 600 лв бр.
  18. Душ кабина от 280 лв до 600 лв бр.
  19. Душ батерия - 45 лв бр.
  20. Шкаф мивка - 50 лв бр.
  21. Преградна завеса - 30 лв бр.
  22. Обличане с картон на вградено казанче - 120 лв бр.
  23. Вратичка за водомер 35 - 120 лв бр.
  24. Душ корито 180 лв бр.
  25. Замазка по пода за даване на наклон към сифон/ или два сифона/ и след къртене на плочки - 350-400 лв.
  26. Мазилка по стени след къртене на плочки - 35-40 лв кв.м.
  27. Изправяне на стените с картон на лепене - 45 лв кв.м.
  28. Изправяне на стените с картон на конструкция - 65 лв кв.м.
  29. Окачен таван с луни - 450 - 550 лв. 
  30. Алуминиева врата  с монтаж - 460 лв.  С огледало - 490 лв.
 
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.